Optimalizált Bizományosi Értékesítés az OVIP segítségével

Így kezeld a bizományos partnereket az OVIP-ban!

A bizományosi értékesítés olyan üzleti modell, amikor egy vállalkozó (a bizományos) egy másik személy vagy vállalkozás (megbízó) termékeit értékesíti, de a termékeket nem vásárolja meg előre a megbízótól. A bizományos csak akkor fizeti meg a termékeket, ha már eladta azokat a végfelhasználóknak.

Ez a modell sok szempontból előnyös lehet mind a megbízó, mind a bizományos számára, azonban az árumozgás és a bizományos felé történő számlázás pontos nyomon követése nem mindig egyszerű feladat. Ebben a cikkünkben azt mutatjuk be, hogy hogyan kezelhetjük bizományos partnereinket hatékonyan az OVIP Vállalatirányítási Rendszer segítségével.


 

1. lépés:  Hozzuk létre a bizományos partnerünket az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Partnerek moduljában lévő partnertörzsükbe. 

Az új partner létrehozásához elegendő akár csak a partnerünk adószámát megadnunk, mert az OVIP Vállalatirányítási Rendszer közvetlen összeköttetésben áll a NAV rendszerével, így az OVIP adószám alapján ellenőrizni tudja a partnert és a NAV rendszeréből a partner többi adatát le is kéri, így azokat nem kell manuálisan rögzítenünk.


 

2. lépés: Hozzunk létre a bizományos részére egy dedikált raktárat az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Raktárkezelő moduljában. 

Ez azért esszenciális lépés, mert abban az esetben, hogyha a bizományos részére termékeket adunk át, akkor ahhoz, hogy az átadott termékek mennyisége ne jelenjen meg a központi raktárkészletünkben mindenképpen el kell azt különíteni egy külön raktárba. Érdemes ilyenkor a raktár nevét a bizományos partner nevével ellátni, így mindig egyértelműen beazonosítható, hogy mely raktár készlete jelenti a bizományos partnernél kint lévő készletmennyiséget. 


 

3. lépés: Adjuk át a bizományosnak átadott termékeket a számára létrehozott dedikált raktárba! 

Ha az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Raktárkezelő moduljában létrehoztuk a bizományos partner raktárát, akkor a részére átadni kívánt termékeket egy raktári átadási bizonylat kiállításával fogjuk tudni átmozgatni a részére létrehozott raktárba. Ezzel a művelettel pedig már egyértelműen el is különítettük a bizományosnak átadott termékeket a többi raktár készletétől. Új raktári átadást az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Raktárkezelő moduljában, azon belül is a Raktári mozgások / Átadás menüpont alatt kezdeményezhetünk. 


 

4.lépés: Igazoljuk szállítólevéllel a termékek átadását! 

A termékek átadását és átvételét legkönnyebben egy szállítólvelél kiállításával igazolhatjuk. Ennek kiállítását a raktári átadási bizonylat fejlécében található "Szállítólevél" gombra kattintva kezdeményezhetjük is. Ekkor a rendszer átnavigál az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó moduljának új bizonylat készítés oldalára, ahol a raktári átadáson szereplő tételek már alapértelmezetten felkerülnek a készülő szállítólevélre.

A szállítólevél kiállítását követően a kész szállítólevél fejlécében megjelenik egy "Aláírás" nevű gomb, melyre ha rákattintunk a szállítólevelet a bizományos partner akár digitálisan is aláírhatja. Ha mégis a hagyományos, nyomtatott verziót választanánk, akkor a szállítólevél fejlécében lévő "Nyomtatás" gombra kattintva az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó modulja elkészíti a szállítólevél pdf-ben kigenerált képét, ami tetszőlegesen beállított példányszámban nyomtatható. 


 

5. lépés:  Számlázzuk ki azokat a tételeket, amiket a bizományos partner eladottként jelentett felénk. 

A gyakorlatban leggyakrabban a bizományos partnerek havonta jelentenek a megbízóik felé az értékesítésre került termékekről. Hogyha megkapjuk a bizományos partnertől az értékesített termékeket tartalmazó listát, akkor nincs más teendőnk, mint a termékek kiszámlázása a bizományos felé. Ezt az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó moduljában egy új számla típusú bizonylatot készítésével tehetjük meg, amelyre fel kell rögzítenünk a bizományos által eladott termékeket.  A bizonylat készítésekor ügyeljünk arra, hogy a "Raktárból kivét" kapcsoló legyen bekapcsolva,  kiadó raktárnak pedig válasszuk ki a korábban a bizományos partner részére létrehozott dedikált raktárat.

Ha a bizonylat készítése gombra kattintunk, akkor az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó modulja kiállítja a számlát, mely számlához egy raktári kiadási bizonylat csatlakozik. Ez a raktári kiadási bizonylat az OVIP Vállalatirányítási  Rendszer Raktárkezelő moduljában a bizományos részére létrehozott dedikált raktárból fogja kivenni a termékeket. 

 

A fentiekben leírt folyamat eredményeként mindig pontosan nyomon tudjuk követni, hogy a bizományosnál milyen termékek vannak kint, valamint a bizományos által eladott termékek számlázása is gördülékenyen megoldható. Arról már nem is beszélve, hogyha a termékek átadás-átvételét is egy pillanatok alatt kiállított dokumentummal igazoltuk. 


 

Ahogy a fentiekben is látható, az OVIP Vállalatirányítási Rendszer egy komplex rendszer, melynek moduljai szoros összeköttetésben állnak egymással. A rendszer pedig belső automatizmusaival támogatja a gördülékeny és hatékony munkavégzést. 

Hogyha Önnek is fontos az optimalizált munkavégzés és pontos ügyvitel, kérje ingyenes OVIP teszt fiókját még ma és próbálja ki rendszerünket kötöttségek nélkül!  
 

További jó munkát kíván az OVIP csapata! 

Vissza

Nézze meg csomagjainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!