OVIP Vállalatirányítás Számlázó Program helyesbítő számla

Mi a teendő akkor, ha egy számla véletlenül tévesen lett kiállítva?

Természetesen bárkivel előfordulhat, hogy egy számlát tévesen állít ki. Ilyen esetben kétféleképpen lehet a problémát megoldani. Az egyik lehetőség a számla sztornózása és újbóli kiállítása a helyes adatokkal, a másik pedig a helyesbítő száma kiállítása.

A sztornó számlát elsősorban akkor érdemes alkalmazni, ha az eredeti gazdasági esemény vagy eleve meg sem valósult, vagy pedig utólag meghiúsult.

A gyakorlatban ilyen eset lehetséges akkor, ha véletlenül a vevő nevét tévesen adtuk meg. Ebben az esetben természetesen a gazdasági esemény nem valósult meg, hiszen az adott partnerünk nem kérte a számlán szereplő termékeket és/vagy szolgáltatásokat. Ilyenkor tehát az eredeti számlát mindenképpen sztornózni kell, és a számlát újból ki kell állítani a helyes vevői névvel. Abban az esetben például, ha webshopot üzemeltetünk, és a vevő visszaküldi a terméket, mert élt elállási jogával, ebben az esetben a gazdasági esemény utólag meghiúsult, vagyis az eredeti számlát szintén sztornózni kell. A számla sztornózásakor fontos szabály, hogy ha a vevő az eredeti számlát megkapta, akkor a sztornó számlát is meg kell hogy kapja!

A helyesbítő számlát akkor kell alkalmazni, ha az eredeti gazdasági esemény megvalósult, de az arról készült bizonylat nem a tényleges gazdasági eseményt tartalmazza, vagy pedig téves adatok kerültek a bizonylatra.

Az előző esetektől eltérően ebben az esetben a gazdasági esemény megvalósult, csak annak bizonylatolása nem megfelelő. Ilyen eset lehet például az, ha téves árral vagy téves gyári számmal szerepel egy termék a számlán, illetve az is, ha egy termék tévesen került a számlára, vagy pedig egy termék lemaradt a számláról.

Hogyan lehet az OVIP Számlázó Programjával helyesbítő számlát kiállítani?

Abban az esetben, ha egy számláról helyesbítő számlát szeretnénk készíteni, akkor nincs más teendőnk, mint csak be kell lépni az adott számlába, és a digitális számlakép alján, a "Helyesbítő számla" gombot kell megnyomni, ekkor a program egy új, szerkeszthető bizonylatot hoz létre.

A helyesbítendő számla tételei mind megjelennek a helyesbítő számla szerkesztési felületén, de természetesen nem szükséges minden számlatételt javítani, csak azokat, amelyek tévesen szerepeltek a helyesbítendő számlán. Azokat a tételeket, amelyek az eredeti számlán is helyesen szerepeltek, azokat a helyesbítő számla megszerkesztésekor nyugodtan törölhetjük, elegendő csak azokat a tételeket megtartani, amelyeket helyesbíteni szeretnénk, így a téves tétel megmarad negatív előjellel. Ezután pedig új tételként kell felvinni a helyes tételt a megfelelő adatokkal, ennek megfelelően a helyesbítő számlán a helyesbítendő tételek negatív mennyiséggel, a helyesbítő tételek pedig pozitív mennyiséggel fognak szerepelni. A helyesbítő számla végösszege pedig pozitív vagy negatív lesz attól függően, hogy a helyesbítendő és a helyesbített tételek összegeinek mennyi lesz a végösszege.

Beállítható az is, hogy a helyesbítő számla alapján történjen-e raktári mozgás is az OVIP Raktárkezelő programjában, avagy sem. Abban az esetben, ha van készletmozgás, akkor a negatív mennyiségű tételekről raktári bevételezési bizonylatot, a pozitív mennyiségű tételekről pedig raktári kiadási bizonylatot készít a  Raktárkezelő program.

Nagyon fontos, hogy előlegszámláról nem lehet helyesbítő számlát kiállítani, továbbá helyesbítő és helyesbített számlát nem lehet sztornózni. Abban az esetben, ha egy már helyesbített számla sztornózására lenne szükség, akkor egy újabb helyesbítő számla kiállítása szükséges oly módon, hogy a helyesbített számla és a helyesbítő számlák összegeinek a végösszege 0 Ft legyen.

Miben lehet még hasznára az OVIP Vállalatirányítási Rendszer?

Az OVIP Vállalatirányítási Rendszer a Számlázó és Raktárkezelő programok mellett sok más hasznos programot is tartalmaz, úgymint Rendelésfeldolgozó,  Beszerzéskezelő, Munkanyilvántartó és Kiadáskezelő programokat is, amelyek mind hasznosak lehetnek gyakorlatilag bármely vállalkozás számára is.

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, nyugodtan igényeljen ingyenesen igénybe vehető tesztfelületet, és minden kötöttség és kockázat nélkül próbálja ki a programunkat!

Kapcsolati oldalra ezen a linken egyszerűen át tud lépni.

A továbbiakban is jó munkát kívánunk minden Kedves Látogató részére!

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!