OVIP vállalatirányítási rendszer számlázó program devizás számla

A devizás számlák kiállításának szabályai, csak könnyedén!

Az üzleti életben gyakran előfordul, hogy egy számlát külföldi pénznemben, azaz devizában kell kiállítani. Az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó Programjával mindez könnyedén, egyszerűen és gyorsan megtehető!

Mikor lehet szükség devizás számla kiállítására?

Természetesen a leggyakoribb eset az, hogy külföldi partner részére szükséges kiállítani a számlát. Ugyanakkor két belföldi üzleti partner is megállapodhat abban, hogy a termék értékesítésének, szolgáltatás nyújtásának elszámolását külföldi pénzemben végzik el. A fő szempont tehát az, hogy a számlát külföldi pénznemben kell-e kiállítani, avagy sem.

Milyen külföldi pénznemben lehet számlát kiállítani?

Erre nincsen különösebb szabályozás, azt azonban fontos megtudni, hogy a bankszámlánkat vezető pénzintézet, illetve a Magyar Nemzeti Bank közöl-e az adott devizáról árfolyamot. A leggyakrabban természetesen euróban és dollárban történik a devizás számlák kiállítása, de az euró melletti európai devizák is gyakran előfordulnak. Egzotikus pénznemben történő számlázás esetén azonban érdemes utánaérdeklődni, hogy az adott pénznemben történő számlázás esetén pontosan milyen szabályokat kell alkalmazni. Az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó Programjával az eurón és a dolláron kívül egyre több más pénznemben is lehet számlázni, és igény szerint bármilyen pénznemmel ki tudjuk bővíteni az OVIP számlázó programját.

Milyen ÁFA kulcsot kell alkalmazni?

Az, hogy melyik ÁFA kulcsot kell alkalmazni, az teljesen független attól, hogy milyen pénznemben történik a számla kiállítása. A számlázás során alkalmazandó ÁFA kulcs meghatározása során több szempontot kell figyelembe venni, ilyenek például a gazdasági esemény jellege, a teljesítés helye, a vevő országa és a vevő adóalanyisága is. Ráadásul a 0%-os ÁFA kulcs alkalmazása esetén az adómentességi okot is meg kell adni, amelynek a helyes meghatározása is okozhat nehézséget. Mivel az ÁFA kulcs, illetve adott esetben az adómentességi ok helyes megállapításához időnként pénzügyi és számviteli szaktudás szükséges, ezért kérdés esetén érdemes inkább pénzügyi, számviteli szakemberrel, például könyvelővel egyeztetni a számla kiállítása előtt.

A devizás számlán az ÁFA értékét forintban is fel kell tüntetni! De ehhez milyen árfolyamot kell alkalmazni?

Az ÁFA értékének forintban történő megállapításához az alábbi árfolyamok használhatóak fel:

  • - olyan árfolyam, amelyet belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyez,
  • - olyan árfolyam, amelyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalosan közzétesz, továbbá
  • - olyan árfolyam, amelyet az Európai Központi Bank (EKB) hivatalosan közzétesz.

Fontos tudni, hogy az MNB-, illetve az EKB-árfolyam csak akkor alkalmazható, ha előtte ennek használatát a számlázó adóalany az adóhatóság felé előzetesen bejelentette.

Az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó Programja az MNB árfolyamot automatikusan letölti, így annak alkalmazása esetén nem szükséges az árfolyam kézzel történő beállítása.

Melyik napi árfolyamot kell alkalmazni?

Fő szabály szerint a teljesítés napján érvényes árfolyamot kell alkalmazni. Előlegszámla kiállítása esetén a számla kiállításának napján érvényes árfolyamot kell alkalmazni. Szintén a számla kiállításának napján érvényes árfolyamot kell alkalmazni azon folyamatos teljesítésű számla esetén is, amikor a teljesítés dátuma a fizetési határidővel egyezik meg, vagyis a teljesítés dátuma egy jövőbeli időpontra mutat.

Az MNB 11 óra után teszi közzé az adott napi árfolyamot. Akkor egy napon belül két árfolyam is szerepelhet a számlákon?

Pontosan. A hivatalos szabályozás során abban az esetben, ha a kiállítás napján érvényes MNB árfolyamot kell figyelembe venni, akkor mindig az utolsó közzétett MNB árfolyamot kell alkalmazni. Ennek megfelelően előfordulhat, hogy ha a kiállítás napján érvényes MNB árfolyam alkalmazásával egy nap több számla is kiállításra kerül, akkor más árfolyam lehet a délelőtt kiállított számlákon, és más árfolyam lehet a délután kiállított számlákon. Az adóhivatal mindkét árfolyamot elfogadja.

Felkeltettük érdeklődését az OVIP Vállalatirányítási Rendszer és annak számlázó programja iránt? Próbálja ki a programot ingyen, mindenféle kötöttség nélkül!

Igény esetén keressenek bennünket bizalommal az elérhetőségeinken, és természetesen ingyenes demófelületet is tudunk biztosítunk Önöknek!

Kapcsolati oldalra ezen a linken egyszerűen át tud lépni.

A továbbiakban is jó munkát kívánunk minden Kedves Látogató részére!

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!