Díjbekérő kiállítása: Hasznos dokumentum, vagy szükségtelen nyűg?

Díjbekérő kiállítása: Hasznos dokumentum, vagy szükségtelen nyűg?

Az üzleti életben a számlát megelőző gyakran kialakított dokumentum a díjbekérő, amit szokás még proformának, vagy proforma számlának is nevezni.

Először is, mi is az a díjbekérő?

Nos, a díjbekérő egy formai követelményektől mentes dokumentum, amelyet egy vállalkozás vagy szolgáltató küld az ügyfeleinek a megrendelt termék vagy szolgáltatás ellenértékének bekérése céljából. Mivel maga a díjbekérő - ahogy korábban írtuk is - mentes minden formai követelmény alól, így megjelenésében egészen egyedi díjbekérőket is lehet készíteni.

A gyakorlatban azonban általában a vállalkozások a vállalkozás számlájához hasonló díjbekérő sablont szoktak létrehozni, amely tartalmazza a díjbekérő sorszámát, a megrendelt termékeket, azok bruttó végösszegét, a díjbekérő fizetési határidejét, valamint az átutaláshoz szükséges bankszámla adatokat.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a díjbekérők nem minősülnek szigorú számviteli bizonylatnak, így nem vonatkoznak rájuk a számlázási szabályok. Ebből adódóan a díjbekérőket nem kell bejelenteni a NAV felé, és a kiállított díjbekérők után még nem keletkezik ÁFA fizetési kötelezettségünk, ahogy ÁFA visszaigénylésre sem alkalmasak a díjbekérők.

 

Mire szolgálnak a díjbekérők, miért nem számlázunk inkább azonnal?

Tény, hogy a díjbekérők kiállítása némi extra munkát igényel. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy haszontalan tevékenységről lenne szó. Valójában a díjbekérők üzleti szempontból számos előnnyel járhatnak:

 

Kintlevőségek elkerülésére világbajnok megoldás: A díjbekérők igazi előnye éppen az, hogy elkerülhetjük vele azokat a helyzeteket, amikor "futnunk kell a pénzünk után". Hiszen ilyenkor csak akkor kerül sor a megrendelt árunak az elküldésére - így a rendelés teljesítésére -, ha a vevő befizette a díjbekérőn szereplő összeget. Az ki nem egyenlített díjbekérők után sincs még ÁFA befizetési kötelezettségünk, így lényegében teljesen bebiztosíthatjuk magunkat az ellen, hogy bármilyen kintlevőségünk és anyagi terhünk keletkezzen a későn befizetett, vagy ki nem egyenlített díjbekérők miatt.

 

Kiváló ösztönző a végösszeg hamarabbi befizetésére: Díjbekérő kiállítása esetén a termék csak akkor kerül elküldésre a vásárlónak, ha a díjbekérőn szereplő végösszeg kiegyenlítésre került. Éppen ezért, ha a vásárló minél előbb szeretné megkapni a terméket, annál előbb kell kiegyenlíteni a díjbekérőt. Ez pedig ösztönzi a vásárlót a minél gyorsabb pénzügyi teljesítésben.

 

Mennyi plusz munkát igényel a díjbekérők kiállítása?

Az OVIP Vállalatirányítási rendszerrel mindössze két kattintás! Ha pedig belegondolunk, hogy két kattintás mit jelent a cégünk pénzügyi biztonságához képest, akkor már nem is fogjuk nyűgnek érezni a díjbekérők kiállítását, hanem egy minket szolgáló és védő dokumentumként fogunk rá tekinteni.

Te is kirpóbálnád az OVIP Vállalatirányítási rendszer Számlázó programját? Vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén és kérd ingyenes demo felületünket még ma! 

További jó munkát kíván az OVIP csapata! 

Vissza

Nézze meg csomagjainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!