Így kezeli az OVIP a Fillérpontos árazásból eredő számlázási kihívásokat!

Filléres kérdések, avagy hogyan kezeli az OVIP számlázója a Fillérpontos árakat?

Talán kevesen tudják, de Magyarországon a Forint mellett hivatalos fizetőeszköznek számít a Fillér is, mely fizetőeszköz pontosan egyszázadát éri a Forintnak. Éppen ezért az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Raktárkezelő moduljában a kereskedőknek lehetőségük van a termékeik árait akár fillér pontosan is meghatározni. Ugyanakkor a termékek árainak Fillérpontos meghatározása esetén számolnunk kell azzal, hogy tételek filléres ármegadása a számlák végösszegét esetenként pár Forinos eltéréssel módosíthatja.

 

Ugyan ez egy kicsit elsőre érthetetlennek tűnhet, de nézzünk pár konkrét példát az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó moduljának segítségével! 

Az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó modulja beállítástól függően két különböző metódus mentén képes a számlákat kiállítani. 

 

1. eset: Az OVIP kerekíti a számlatételek bruttó végösszegét

Egy Forint devizájú számla kiállítása esetén a számlán az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó modulja a számlán szereplő tételek mennyiséggel megnövelt bruttó összegét mindig egész számra kerekíti, és újra számolja a nettó egységárat. Ezáltal kiküszöböli a kerekítésekből adódó bizonylat végösszegének az eltérését.

A számla összesítésekor pedig a rendszer a tételek mennyiséggel növelt nettó kerekített értéket és a mennyiséggel növelt kerekített bruttó összeget szummázza és jeleníti meg az számla összesítőben.

 

A könnyebb érthetőség kedvéért nézzünk egy egészen konkrét példát: 

A képen lévő kiállított számla 3 tételt tartalmaz. Mivel a számla már ki van állítva, így az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó modulja már elvégezte a tételek mennyiséggel növelt kerekített bruttó összegéből a termékek nettó egységárának az újra számolását. 

Láthatóan a tételek nettó egységárai a következők szerint alakulnak: 

 Radír nettó egységára 460,42 Ft; Ceruza szett nettó egységára: 3 500,90 Ft; Papírvágó olló nettó egységára: 1 650,66 Ft

A számlaösszesítőben látható össz nettó érték kiszámításakor az OVIP a számlatételek nettó össz értékét kerekíti, majd szummázza azokat. Így a radír 6 906,26 Ft nettó árát 6906 Ft-ra kerekíti, a ceruza szett 52 513,48 nettó árát 52.513 Ft-ra kerekíti, a papírvágó olló 24 759,87 nettó árát pedig 24.760 Ft-ra kerekíti. Majd ezeket a kerekített összegeket összeadva lesz a számla nettó össz értéke 84.179 Ft. 

Ugyancsak a fentiekben leírt metódus szerint számolja ki az OVIP a számla bruttó végösszegét, csak értelemszerűen akkor a tételek bruttó értékének kerekített összegeit szummázza a rendszer. 

Mivel a rendszer a számla nettó össz értékének kiszámításakor kerekített értékekkel számol és ezen kerekített értékek szummázásával határozza meg a számla nettó össz értékét, így esetenként előfordulhat, hogyha összeadjuk a számlatételek nettó kerekítetlen értékét és ehhez viszonyítva akarjuk meghatározni a számla bruttó végösszegét, akkor a számlán szereplő bruttó értéktől eltérő értéket kapunk. Az ilyen eseteket mind a tételek Filléres árainak kerekítése okozza, ami a számlázó programoknak kezelniük kell. 

A Fillérpontos ármegadás egy magyarországi sajátosság. Ez az ármeghatározási lehetőség azonban nem kevés fejtörést okozott a magyarországi számlázó programok készítőinek, hiszen a számlázó programok mindegyikének valahol el kell végeznie a Filléres árak kerekítését. A kerekítési metódus programonként akár eltérő is lehet. 

Természetesen a NAV is tisztában van a Fillérpontosan meghatározott tételárak kerekítéséből adódó pár Forintos számlaösszeg eltérésekkel, így a NAV az ilyes számlákat gond nélkül befogadja, nem tekinti azokat hibásnak, vagy helytelenül kiállítottnak. 

Most, hogy részletesen megnéztük az OVIP számlakiállításának alapértelmezett metódusát, térjünk át a másik lehetőségre, azaz a kerekítés nélküli számla kiállításra! 

 

2. eset: Kerekítés nélküli bruttó végösszegekkel számol az OVIP

Abban az esetben, hogyha mi nem szeretnénk, hogy az OVIP a tételek mennyiséggel felszorzott bruttó összegét kerekítse és ebből számolja vissza a nettó egységárat, van lehetőségünk ennek a működésnek a kikapcsolására. Ezt az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó moduljának Általános beállítások menüpontja alatt tehetjük meg a "Tétel bruttó végösszegének kerekítésének kikapcsolása" nevű gomb bekapcsolásával. 

Abban az esetben, hogyha felülírjuk az OVIP Számlázó programjának alapértelmezett működését, akkor mindenképp ügyeljünk arra, hogy olyan számlasablon legyen beállítva a számlázó modulunkban, amely Forint deviza esetében is két tizedesjegyben írja ki az összegeket.

 

Nézzük is meg, hogy ilyenkor pontosan hogyan "gondolkozik" az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Számlázó modulja a számla kiállításakor! 

Lényegében a fentiekhez képest annyi a különbség, hogy mikor a számla kiállításakor rákattintunk Mentés gombra, akkor az OVIP tételek mennyiséggel növelt bruttó végösszegét nem kerekíti és nem is számolja vissza a nettó egységárat, hanem pusztán kiszámolja a tételek nettó egységárából a mennyiséggel növel bruttó árat. 

A számla összesítőjében azonban a tételek nettó és bruttó összegét pontosan ugyanúgy számolja az OVIP, mint az 1. esetben, azaz a tételek nettó és bruttó árait először kerekíti, majd ezeket a kerekített árakat összeadja és így kapjuk meg a számla összesítőben lévő nettó és bruttó össz értékeket. 

Vegyük észre, hogy ebben az esetben, a tételek nettó egységárait nem számolta újra, viszont a nettó összesítéskor kerekített értékkel számol a rendszer, így ha mennyiséggel növelt kerekítetlen nettó egységárakat összeadjuk, akkor az esetenként nagyobb eltérést is mutathat a nettó egységárak kerekített értékeinek szummázott értékéhez képest. Éppen ezért az OVIP csapata inkább a tételek bruttó végösszegének kerekítéses metódusát javasolja a számlázáskor. 

 

Felkeltettük érdeklődését? Ismerje meg OVIP Vállalatirányítási Rendszerünk további moduljait még ma!

Az OVIP Vállalatirányítási Rendszer a cikkben említett Számlázó modulon kívül még számos további modult is programokat tartalmaz, melyek segítségével optimalizálhatja és felgyorsítja a vállalkozása működését!

Ha felkeltettük érdeklődését, igényelje ingyenes tesztfelületünket, és próbálja ki programunkat kötelezettségek nélkül!

 

További jó munkát kíván az OVIP csapata!

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!