OVIP – Online vállalatirányítási rendszer hatékonyságra hangolva!

Így vezesse szabályosan házi pénztárát!

1. Minden cég, amelynek van kimenő- és/vagy bejövő készpénzforgalma, köteles a házipénztárt érintő bevételekről és kiadásokról nyilvántartást vezetni – mégpedig naprakészen!

2. A naprakész nyilvántartás azt jelenti, hogy a házipénztárt érintő bevételeket, kiadásokat a készpénzmozgással egyidejűleg kell nyilvántartani, a pénzmozgásokat pedig a felmerülésük sorrendjében kell rögzíteni.

OVIP tipp: A naprakészségre valóban nagy figyelmet kell fordítani, vagyis egy ma kiállított készpénzes számla kiegyenlítését még a mai napon rögzíteni kell a házipénztárba! Egy esetleges NAV ellenőrzés során be kell tudni mutatni a házipénztárról vezetett nyilvántartást, időszaki pénztárjelentést.

3. A házipénztárt érintő bevételeket/kiadásokat egy úgynevezett pénztárjelentésen kell vezetni, ami nem valósítható meg egy Excel táblázattal, hiszen ez nem felel meg a pénztárjelentés sorszámozási előírásának. A gyakorlatban 2 lehetőség adódik a házipénztár kezelésére: az egyik módszer a kézzel írott, vagyis a pénztárjelentés nyomtatvány, valamint bevételi- kiadási pénztárbizonylat nyomtatvány megvásárlásával és kézzel való kitöltésével történik; a másik pedig számítógéppel, egy erre a célra alkalmas házipénztár programmal.

4. A számviteli törvény előírásainak megfelelően a házipénztárt naponta, hetente vagy kisebb forgalom esetén havonta kell zárni. Lezáráskor a pénzkezelőnek a záró készpénzkészletet meg kell állapítania.

5. A készpénz kezeléséhez kapcsolódó bizonylatokat szigorú számadási kötelezettség alá kell vonni.

Az OVIP rendszer házipénztár modulját itt megtekintheti: https://www.ovip.hu/moduljaink/hazipenztar/

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!