Káosz raktár jelentése - A raktárkezelés legmagasabb szintje

Káosz raktár jelentése és működési tippjei

 

Miről is szól a "Káosz raktár"

A nevével ellentétben pontosan ez a raktárkezelés legrendezettebb és egyben legmagasabb szintje.

A káosz szó abból adódik, hogy az így kezelt raktárakba ha benézünk, akkor azt fogjuk látni, hogy minden termék össze-vissza van és olyan, mint ha az adott cégnél nem is használnának raktárkezelő programot. Mindeközben a háttérben a vállalatirányítási rendszer pontosan tudja mi hol van, és segíteni fog a kollégáknak.

Egy hagyományos raktárban minden terméknek meg van a dedikált helye, ezzel szemben a káosz raktárban mindent oda kell tenni, ami a helykihasználás szempontjából a legelőnyösebb. Gondoljunk csak bele mennyi hely spórolható meg, ha minden polc maximálisan ki van használva, nem pedig 1-2 termékes tátongó polchelyekkel van tele sok-sok négyzetméter.

 

Mi az alapfeltétele a "Káosz Raktárnak"

A káosz raktárban pontos helymeghatározás szükséges, hiszen csak akkor fogja tudni a raktárkezelő program, hogy mit mikor és legfőképpen hova tettünk.

Ehhez a raktárban ki kell alakítani a polchelyeket. Ennek rengeteg verziója van, de itt is fontos, hogy a kollégák a polchely hallatán egyből és magabiztosan el tudjanak indulni a megfelelő irányba a raktárban.

A másik alapfeltétele pedig, hogy minden termékmozgás rögzítve legyen. Az OVIP vállalatirányítási rendszerben a megfelelő eszközökkel a pakolással egyidőben pár kattintással elvégezhető.

Ha a fenti két kritérium teljesül, akkor máris lesz egy raktárunk pontos polchelyekkel és tudni fogjuk, hogy melyik polchelyre mikor, mi érkezett, vagy éppen lett levéve.

 

De miért is jó a "Káosz Raktár"

A raktározásban a telek megvétele és az arra kialakított épület kivitelezési díja a legnagyobb költség. Éppen ezért mindenki arra törekszik, hogy egy adott raktár minél jobban ki legyen használva.

Ehhez segítséget nyújt, ha a lehető legmagasabb polcrendszert alakítjuk ki hozzá, hiszen egy 100nm-es raktárban így egy pl. 3 emeletes raktárban máris 300nm-nyi területet kapunk.

Ha ez megtörtént, akkor jöhet a másik nagyon fontos szempont, azaz az áru optimális elhelyezése a raktárban. Ahogy fent is olvasható a káosz raktárban a cél, hogy minél helytakarékosabban és optimálisabban pakoljunk. 

Ennek egyik része, hogy megpróbáljuk mindig a csomagoló pulthoz a legközelebbi polchelyeket tele pakolni, hiszen így nem kell folyamatosan a raktár végébe rohangálni.

Ezt tovább lehet optimalizálni időszaki előre pakolással, aminél akár a termék forgási sebességével is számolhatunk, azaz a legtöbbet eladott termékeket pakoljuk a legközelebb a csomagoló állomáshoz.

 

Jöjjön a hab a tortán a komissiózásnál

Vegyük úgy, hogy kész vagyunk a raktárunkkal és az OVIP vállalatirányítási rendszerrel már minden terméknek meg is adtuk a helyét egy gyors leltározás segítségével.

Ezek után jöhetnek a rendelések, hiszen maximálisan fel vagyunk rá készülve. :-)

A legtöbb webshop üzemeltető cég a rendeléseket egyesével szedi össze. A Káosz raktár alapján történt optimális pakolás miatt már így is sok kilométert fogunk spórolni, de képzeljük csak el, ha egyszerre nem 1, hanem több rendelést szedünk össze.

Az OVIP a Polchelykezelés PRO funkciójával meg fogja tervezni a legoptimálisabb útvonalat, így akár 4-5 rendelést (áru méretétől függően) is egyszerre lehet összeszedni.

Erről részletesebben az alábbi videó szól:

 

 

Első olvasásra bonyolultnak tűnhet, de ha rászánjuk az időt és energiát ennek kialakítására, akkor sokszorosan meg fog térülni a napi munkában az energia.

Amennyiben felkeltettük érdeklődésedet, kérésedre szívesen bemutatjuk ezeket a funkciókat, valamint a teljes az OVIP Vállalatirányítási Rendszert is!

Ha megtetszett Neked az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Raktárkezelő Programja, és kíváncsi vagy rá, hogy hogyan működik, akkor nyugodtan keress bennünket az alábbi kapcsolati linken, és nagyon szívesen bemutatjuk Neked a programot, valamint teszt felületet is biztosítunk a program kipróbálásához!

A kapcsolati oldalra ezen a linken egyszerűen át tudsz lépni!

A továbbiakban is jó munkát kívánunk minden Kedves Látogató részére!

Vissza

Nézze meg csomagjainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!