Minden, amit tudni akartál a készletkezelésről!

Minden, amit tudni akartál a készletkezelésről!

Minden kereskedelmi vállalkozás egyik legidőigényesebb munkafolyamata a készletének a kezelése. De mit is értünk pontosan készletkezelés alatt? A készletkezelés az a folyamat, amely során az üzletben, vagy webshopon eladni kívánt árukat kezeljük. Ez magában foglalja az áruk beszerzését, tárolását, rendszerezését és nyomon követését valamint a készlet időbeli változásainak nyilvántartását is. A precíz készletgazdálkodásra a kereskedelmi vállalkozás sikerének egyik alappilléreként is tekinthetünk, ezért is érdemes kiemelt figyelmet fordítani rá. 

 

A készletgazdálkodási rendszerek feladatai

A fentiekben leírt pontos készletnyilvántartás vezetésében nagy segítségünkre lehetnek a különböző készletkezelő szoftverek. Ezek elsődleges célja az optimális készletszint fenntartása, a raktári folyamatok, például a komissiózás, a csomagolás és a szállítás menedzselése, továbbá a termékek elavulásának és romlásának megakadályozása, valamint annak biztosítása, hogy termékek soha ne fogyjanak ki a készletből.

 

A legnépszerűbb hármas, avagy a leggyakrabban alkalmazott készletgazdálkodási / árubeszerzési technikák

1. Push stratégia: A push stratégia egy olyan készletszabályozási módszer, amelyben az értékesített termékeket a gyártótól közvetlenül a boltba vagy raktárba szállítják és ott raktározzák. A push technika sikeres gyakorlása érdekében a vállalkozásnak tudnia kell, hogy mely termékeiből milyen készletre van szüksége az év egyes szakaszaiban és ezt az árumennyiség igényét már előre jeleznie kell a beszállító felé. 

Egy készletkezelő szoftver segítségével a vállalkozások megérthetik, hogyan használták fel a készletet az idők során, és kulcsfontosságú betekintést kaphatnak,hogy egy naptári év során mennyi készletet kell megrendelniük és mikor.  

Az OVIP Beszerzés programjával könnyedén meghatározható, hogy az egyes időszakokban mennyi fogyott az adott termékekből és ahhoz viszonyítottan határozható meg a termákek beszerzendő mennyisége. 

2. Pull stratégia: A húzási stratégia a készletkezelés olyan módszere, amelyben a kereskedő csak akkor rendeli meg a beszállítótól a terméket, hogyha hozzá a forgalmazott termékre vonatkozóan megrendelés érkezett. Ezt a technikát általában nagyon drága cikkeknél, vagy olyan cikkeknél alkalmazzák, amelyekre alacsony vagy előre nem látható kereslet van. 

Ez a stratégia a kereskedő szempontjából előnyös, hiszen nem áll a pénze a meglehetősen költséges termékeiben, ugyanakkor amíg a termék megérkezik a vásárlóhoz, az akár igen hosszú időt is igénybe vehet, ami kiábrándító lehet a vásárló számára és elveszti a kereskedőbe vetett bizalmát. 

3. Just-in-Time (JIT) stratégia: A just-in-time készletkezelési stratégia sikeres megvalósításának alapfeltétele a megbízható beszállítók, szállítók és külső logisztikai partnerek. Ezek megléte nélkül egy vállalkozás nem tudja kielégíteni az ügyfelek igényeit, így a vásárlók hamar elpártolhatnak cégünktől. A módszer hasonlít a pull stratégiához, csak áru sokkal gyorsabban éri el a vásárlót. 

Tipikus esete, amikor például egy sportcipőket értékesítő vállalkozó nem tart készletet az árusított termékeiből, hanem amikor egy rendelés érkezik be a sportcipőre, akkor ő azonnal felveszi a kapcsolatot a sportcipő beszállítójával, aki akár még aznap, vagy másnap szállítja is neki az árut. Így a megrendelt sportcipő pár napon belül a vásárlónál lesz. 

 

Hogyan követketjük nyomon a készletváltozásokat hatékonyan? 

A készlet nyomon követésének legjobb módja egy könnyen használható, felhőalapú készletkezelő szoftverrendszer. A készletkezelő programmal azonnal frissülő, valós idejű adatokat láthat, a rendszer figyelmeztet, ha a raktárban lévő termékek szavatossági ideje hamarosan lejár, továbbá vonalkódok beolvasásával meggyorsíthatja és még pontosabbá teheti a beérkező és kimenő árumennyiség  felrögzítését.

Az OVIP Vállalatirányítási rendszer számtlan funkcióval támogatja a hatékony készletgazdálkodást. Ilyen funkciók például a polchely kezelés PRO és polchely kezelés LITE funkciók, vagy a már említett szavatosság és LOT szám kezelés, de akár a gyáriszámok kezelését is említhetjük. Az OVIP támogatja a vonalkód alapú készletgazdálkodást, így a tételrögzítés soha nem látott pontossággal és gyorsasággal történhet meg! 

 

Ön is egy könnyedén kezelhető, komplex készletkezelő programra van szüksége?

Kérje ingyenes demo felületünket és próbálja ki OVIP  Vállalatirányítási rendszerünket kötöttségek nélkül!

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!