OVIP Jó tudni – Komissiózás a raktárkezelő programban

Mit jelent a komissiózás?

Raktárkezelő programunk kapcsán írtunk már a raktározási alapelvekről, a FEFO és FIFO elvről, az optimális és minimum készletről, valamint a leltározás fontosságáról. Most tovább mélyítjük a raktárkezelő programmal kapcsolatos ismerteinket és kielemezzük a komissiózás fogalmát is!

A komissiózás az áruk megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását megvalósító folyamat. A komissiózás lényegében már a megrendelések átvételével elkezdődik, és a kigyűjtött áruk rendelésenkénti összeállításával fejeződik be. Akár raktárakról, akár elosztóközpontokról van szó, az áruk komissiózása egyike a legköltségesebb és legmunkaigényesebb folyamatoknak. Rengeteg hibalehetőséget rejt magában, és mivel általában kézi erővel végzik, így nagy az élő-munka ráfordítás költsége is. A komissiózás a legszorosabb kapcsolatban áll a raktározás ellátási funkciójával, így a folyamat lebonyolításának minősége alapvetően meghatározza a raktár minőségi teljesítési színvonalát a vevő felé.

Két fajta komissiózást különböztetünk meg:

- Single picking: ilyenkor a rendelés tételeit a raktárkezelő program egyesével felhozza a polchelyek abc szerinti növekvő sorrendjében. Ennél a résznél nagy szerepe van a raktárkezelő programok reszponzív tervezésének is, hogy mobil eszközzel (tablet, telefon, kamera vagy bluetooth vonalkód olvasóval kiegészítve) jól lehessen használni. A folyamat során a raktári munkatárs odamegy a polchelyhez és beolvassa a helyet (majd utána a terméket), és ezzel a komissziós listában a termék összegyűjtött és számlázható állapotba kerül.

- Batch picking: ennél a folyamatnál egyszerre több rendelést is ki lehet jelölni komissiózásra. A raktárkezelő program ugyanúgy sorba veszi a termékeket a polchelyek szerinti növekvő sorrendben, plusz viszont, hogy a rendszer jelöli, hogy a komissizózó kocsi melyik fakkjába kerüljön a termék.

A vonalkódos azonosítással dolgozó vállalatirányítási rendszerek, mint az OVIP is, igyekeznek elősegíteni, hogy a raktárkezelő programnak köszönhetően a komissiózás szakszerűen és határidőre elkészüljön. Alapvetően a raktárkezelő programok fejlesztései is próbálják folyamatosan előirányozni a manuális raktári tevékenységek csökkentését, hogy a megrendelések hatékonyabban és gyorsabban lebonyolíthatók legyenek.

 

OVIP vállalatirányítási rendszerünk és azon belül is raktárkezelő programunk igyekszik a maximális termelékenységet és az optimális anyagáramlást garantálni a raktárában, hogy Ön, még a komissiózás terén jelentkező csúcsidőkben is profitálni tudjon!

Tekintse meg raktárkezelő programunk funkciót, eszközeit, vagy keressen minket elérhetőségeinken, és próbálja ki vállalatirányítási rendszerünket ingyenesen!

 

 

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!