OVIP Jó tudni – Komissiózás a raktárkezelő programban
Érdeklődöm

Raktárkezelő programunk kapcsán írtunk már a raktározási alapelvekről, a FEFO és FIFO elvről, az optimális és minimum készletről, valamint a leltározás fontosságáról. Most tovább mélyítjük a raktárkezelő programmal kapcsolatos ismerteinket és kielemezzük a komissiózás fogalmát is!

A komissiózás az áruk megrendelések szerinti kigyűjtését és összeválogatását megvalósító folyamat. A komissiózás lényegében már a megrendelések átvételével elkezdődik, és a kigyűjtött áruk rendelésenkénti összeállításával fejeződik be. Akár raktárakról, akár elosztóközpontokról van szó, az áruk komissiózása egyike a legköltségesebb és legmunkaigényesebb folyamatoknak. Rengeteg hibalehetőséget rejt magában, és mivel általában kézi erővel végzik, így nagy az élő-munka ráfordítás költsége is. A komissiózás a legszorosabb kapcsolatban áll a raktározás ellátási funkciójával, így a folyamat lebonyolításának minősége alapvetően meghatározza a raktár minőségi teljesítési színvonalát a vevő felé.

Két fajta komissiózást különböztetünk meg:

- Single picking: ilyenkor a rendelés tételeit a raktárkezelő program egyesével felhozza a polchelyek abc szerinti növekvő sorrendjében. Ennél a résznél nagy szerepe van a raktárkezelő programok reszponzív tervezésének is, hogy mobil eszközzel (tablet, telefon, kamera vagy bluetooth vonalkód olvasóval kiegészítve) jól lehessen használni. A folyamat során a raktári munkatárs odamegy a polchelyhez és beolvassa a helyet (majd utána a terméket), és ezzel a komissziós listában a termék összegyűjtött és számlázható állapotba kerül.

- Batch picking: ennél a folyamatnál egyszerre több rendelést is ki lehet jelölni komissiózásra. A raktárkezelő program ugyanúgy sorba veszi a termékeket a polchelyek szerinti növekvő sorrendben, plusz viszont, hogy a rendszer jelöli, hogy a komissizózó kocsi melyik fakkjába kerüljön a termék.

A vonalkódos azonosítással dolgozó vállalatirányítási rendszerek, mint az OVIP is, igyekeznek elősegíteni, hogy a raktárkezelő programnak köszönhetően a komissiózás szakszerűen és határidőre elkészüljön. Alapvetően a raktárkezelő programok fejlesztései is próbálják folyamatosan előirányozni a manuális raktári tevékenységek csökkentését, hogy a megrendelések hatékonyabban és gyorsabban lebonyolíthatók legyenek.

 

OVIP vállalatirányítási rendszerünk és azon belül is raktárkezelő programunk igyekszik a maximális termelékenységet és az optimális anyagáramlást garantálni a raktárában, hogy Ön, még a komissiózás terén jelentkező csúcsidőkben is profitálni tudjon!

Tekintse meg raktárkezelő programunk funkciót, eszközeit, vagy keressen minket elérhetőségeinken, és próbálja ki vállalatirányítási rendszerünket ingyenesen!

 

 

Vissza