OVIP Jó tudni - Számlázási tévhitek: eredeti vagy másolati példány

Számlázási tévhitek: eredeti vagy másolati példány

A számlázó program használata kapcsán már végigjártuk az aláírás, az előlegszámla, fordított áfa és szállítólevél kérdéskörét is, most pedig egy újabb klasszikus számlázó programos dilemmát állítunk a középpontba: fel kell-e tüntetni a számlán, hogy az eredeti vagy másolati példány? Cikkünkből a jogszabályi háttér mellett, a helyes számlakiállítás részletei is kiderülnek!

Talán még ma is kevesen tudják, de a számlázó programmal kiállított számlák esetében a számlán már nem kell feltüntetni, hogy az eredeti vagy másolati példány és egyáltalán nem kell feltüntetni a példánysorszámozásra vonatkozó feliratot sem!

Jogszabályi háttér

Eredetileg a számlázó programokra vonatkozó jogszabályokat a többször módosított 24/1995. (XI.22.) PM rendelet tartalmazta. Ennek a rendeletnek az 1/F. § pontjának (1) bekezdése érintette (szabályozta) a példányokra vonatkozó előírásokat.

2010.04.01-ig volt hatályos (régen minden számlapéldányt sorszámozni kellett):

"1/F. § (1) A számlázó programnak a számla adattartalmának papírra való nyomtatása során biztosítania kell a) az összes számlapéldány sorszámozását, ha az előállítás az egyes számlapéldányok egymás utáni nyomtatásával történik, illetőleg b) annak feltüntetését, hogy a számla összesen hány példányban készül, ha az előállítás több példányos, összeszerelt és előnyomás nélküli papírra történik."

2010.09.27-én az 1/F.§ pont (1) bekezdés hatályon kívül helyezésével eltörölték a számla eredeti és másolati példányainak megkülönböztetését is, majd pedig a 2014.07.01-én megjelenő 23/2014. (VI.30.) NGM rendelet a teljes 24/1995. (XI.22.) PM rendeletet hatályon kívül helyezte!

Az OVIP vállalatirányítási rendszer számlázó programjában alapbeállításként a program a hatályos jogszabályok szerint nem jeleníti meg a számla fejlécében, hogy az eredeti vagy másolat.

Azok a számlázó programok viszont, melyek továbbra is példányszámozzák a számla példányait még a régi - és nem a legújabb jogszabályok - szerint működnek. Érdemes erre odafigyelni, szükség esetén frissíteni vállalatirányítási rendszerét, vagy lecserélnie a számlázó programot! Az OVIP vállalatirányítási rendszer számlázó programja a mindenkori hatályban lévő jogszabályok szerint működik, így ha biztosra akar menni, válassza az OVIP-ot!

Ha további számlázással kapcsolatos kérdések foglalkoztatják, és bizonytalannak érzi magát számlakészítés előtt, nézzen szét hasznos cikkeink között! Ismerje meg számlázó programunk funkcióit, és vállalatirányítási rendszerünk további moduljait is, köztük a raktárkezelő programot vagy bolti modult! Demóverzióért keressen minket elérhetőségeinken!

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!