OVIP Jó tudni – Eurós számla kiállítása és annak szabályai

Az euró számla rejtelmei: devizás számla kiállítása, szabályai

Az Euro-s számla lényegében egy olyan számlabizonylat, melyen a szokásos szállító, vevő, tétel adatokon felül a kiszámlázott cikk vagy szolgáltatás összege nem forintban, hanem Euróban szerepel. Ezen felül persze vannak olyan sajátosságok és előírások, amelyek kifejezetten a devizás számlák kiállítására vonatkoznak, ezeket vesszük végig, illetve mutatjuk milyen egyszerűen lehet kiállítani ilyen típusú számlát az OVIP számlázó programban!

A devizás számla szabályai

1. Az eurós számlának kétnyelvűnek kell lennie: magyar és a vevő anyanyelve szerinti (legtöbbször az angol használatos). Elfogadható ugyan az egynyelvű eurós számla is, viszont egyrészt segítség a könyvelőnek, hogy hová könyvelje az adott tételt, másrészt pedig egy esetleges NAV ellenőrzés során is kérhetik a devizás számla hiteles fordítását, amennyiben az ellenőrök részére nem egyértelmű vagy kétséges annak tartalma, helyessége.

OVIP-tipp: Vállalatirányítási rendszerünk számlázó programjában egy gombnyomással elkészítheti a számla angol verzióját, melyen így angolul és magyarul is feltüntetésre kerül minden elem.

2. Amennyiben az eurós számla kiállítója és a vevő egyaránt belföldi, úgy a számla adattartalma teljesen megegyező a forintos számla tartalmával. Ezek pontos felsorolását lásd korábbi cikkünkben!

3. Akkor viszont, ha belföldi szolgáltató ad eurós számlát külföldi (EU tagállami) vásárló részére, közösségi adószámot is fellehet tüntetni, és ilyenkor az ÁFA felszámítása nélkül is adhatunk euro számlát. Az utalási adatoknál szükséges megadni az IBAN (egységes felépítésű nemzetközi bankszámlaszám) azonosítót, illetve a SWIFT kódot (a számlavezető bank kódja), hogy külföldről is el tudja végezni a partner az utalást.

4. Devizás számla esetében kötelező feltüntetni az áthárított ÁFA összegét forintban és az alkalmazott árfolyamot annak ellenére, hogy minden egyéb adat devizában szerepel rajta! Devizás számla bármilyen konvertibilis (bármely valutára/devizára átváltható) pénznemben kiállítható.

Devizás számla kiállítása az OVIP vállalatirányítási rendszer számlázó programjában:

Devizás számlát ugyanúgy állíthat ki az OVIP számlázó programban, mint egy sima forintos számlát: a készítés során elegendő a Teljesítési információk résznél a Deviza pontban legördülő listából kiválasztani a kívánt pénznemet. (HUF, EUR, USD, GBP) A számla elkészülte után pedig egy kattintással készíthető belőle kétnyelvű bizonylat!

Ismerje meg OVIP vállalatirányítási rendszerünk számlázó programjának további hasznos funkcióit! Ha számlázó program mellett raktárkezelő programra, bolti modulra, vagy rendeléskezelőre van szüksége, akkor is jó helyen jár! Tekintse meg vállalatirányítási rendszerünk moduljainak listáját, azok funkcióit és lehetőségeit! Próbálja ki ingyenesen komplett programunkat, kérje demóverziónkat elérhetőségeinken!

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!