OVIP Jó tudni – Fordított áfa és adózás a számlázó programban

Fordított áfa a számlázó programban

A fordított áfa és adózás egyszerűsítve azt az esetet jelenti, amikor az adót a szolgáltatás igénybe vevője, a vásárló fizeti meg az állam részére. Mikor fordulhat ez elő, és hogyan kell ilyenkor kiállítani a számlát? Megmutatjuk cikkünkben hogyan használható OVIP vállalatirányítási rendszerünk számlázó programjában a fordított ÁFA!

Mikor alkalmazzunk fordított adózást?

Fordított adózás esetében a számla az ÁFA felszámítása nélkül kerül kiállításra, és az adót majd a vevőnek kell megfizetnie az állam részére.

A fordított ÁFA Magyarországon először 2006. január 1-től lépett életbe, alkalmazásának pontos hatályát az ÁFA törvény 142.§ írja le részletesen.

Nézzük, milyen esetekben használható a fordított adózás a számlakészítés során:

  • építési-szerelési munkával létrehozott ingatlan eladása, értékesítése, illetve építési hatóságiengedély-köteles ingatlan létrehozás, bővítés, átalakítás, egyéb megváltoztatás szolgáltatás nyújtása, plusz ezekhez tartozóan munkaerő kölcsönzése, kirendelése, személyzet rendelkezésre bocsátása

  • különböző fémek, hulladékok, törmelékek, visszanyert papír vagy karton, üvegcserép, üveghulladék, műanyag hulladék, forgács, használt vagy új rongy, kötél, használt akkumulátorok, elemek stb. értékesítés esetén, vagy egyes vas- és acélipari termékek értékesítése

  • beépített ingatlan(rész), valamint az ehhez tartozó földrészlet értékesítése, amennyiben megfelel a kitételeknek

  • mezőgazdaságban érintett termékek értékesítése (pl. kukorica, búza, árpa, rozs, zab, triticale, napraforgó-mag, repce- vagy olajrepcemag, szójabab)

Fontos, hogy a fordított adózás csak belföldön nyilvántartásba vett adóalanyok között alkalmazható, mindenképpen javasolt saját könyvelővel egyeztetni, hogy a vállalkozás szolgáltatására vagy értékesíteni kívánt termékére érvényes-e a fordított adózás szabálya!

Hogyan állítsunk ki fordított áfás számlát?

Abban az esetben, ha a kiszámlázott termék (vagy szolgáltatás) a fordított adózás hatálya alá tartozik, a számlát a következőkre figyelve tudja kiállítani OVIP vállalatirányítási rendszerünk számlázó programjában:

- a számlán feltétlen tüntesse fel a vevő adószámát

- a számlát ÁFA felszámítása nélkül kell kiállítani a vevő részére

- egyértelműen utaljon a számlán arra, hogy az ÁFA-t a vevőnek kell megfizetnie, érdemes szerepeltetni a "fordított adózás" kifejezést a számlán

OVIP-tipp: az OVIP számlázó programban beállíthat kimondottan fordított áfához rendelt megjegyzést, így egy gombnyomással beillesztheti a kívánt szöveget!

 

Próbálja ki OVIP vállalatirányítási rendszerünk számlázó programjának más funkcióit is, illetve további moduljainkat, köztük a raktárkezelő programot, és bolti modult! Kérje ingyenes demóverziónkat elérhetőségeinken még ma!

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!