OVIP Jó tudni – Számlatömb vagy számlázó program használata

Számlatömb vs. számlázó program

Magyarországon még mindig elterjedt a számlatömb használata, a kézzel kiállított számlák a mai napig visszaköszönnek a mindennapi életben, holott már jó pár éve lehetőség van kiváltani a számlatömböt a sokkal hatékonyabb és gyorsabb számlázó programra. Miért éri meg váltani? Megmutatjuk a legfontosabb különbségeket, illetve, hogy milyen aktuális jogszabályok vonatkoznak erre a kétfajta számlázási módszerre.

Mindenek előtt, az alapok: aktuális számlázási jogszabályok

  • 2018. július 1-től a 100 ezer forint ÁFA értéket elérő számlákat be kell jelenteni a NAV-nak, ez pedig a kézi számlatömbbe kiállított számlákra is vonatkozik. A kézi számlatömbben kiállított nagy értékű számlák egyesével történő lejelentése nagyon időigényes feladat, így ilyen esetben mindenképpen számlázó program használata javasolt.

  • 2012. január 1-től milliós bírság is kiszabható a számlatömb elvesztéséért, akkor is, ha az még nem került felhasználásra! Érdemes tehát végleg felhagyni a számlák kézi számlatömbbe történő írásáról, helyette pedig a sokkal biztonságosabb és gyorsabb számlázó programot használni.

  • A 2014.07.01 után vásárolt számlázó programok esetén már nem kell rendelkezni ún. megfelelőségi nyilatkozattal, viszont a megvásárolt számlázó programot 2014.10.01-től a felhasználónak be kell jelenteni a NAV felé az erre rendszeresített nyomtatványon.

A lényeges különbségek: számlázó program vs. számlatömb

1. Alapvető különbség a számla megjelenése és a kiállítás gyorsasága: míg a számlatömb használata során hosszas körmölésre van szükség, addig egy számlázó programmal pár másodperc egy igényes, mindenki számára olvasható számla kiállítása.

2. Számlázó program esetén, ahogy az OVIP vállalatirányítási rendszerben is, mind a partnerek, mind a számlatételek, mentett megjegyzések tárolhatók, így könnyedén, egy kattintással kiválaszthatók, nem kell feleslegesen feljegyezni.

3. A számlatömb használatánál nem tarthatók nyilván a kiegyenlítések sem, míg a számlázó programban naprakészen nyomon követhetők, hogy melyik partner fizetett vagy melyik, milyen összeggel tartozik.

OVIP-tipp: Vállalatirányítási rendszerünk számlázó programjában automatikus fizetési felszólításokat is generálhat.

4. Számlázó programban a számlák sorszáma automatikus, melyet a rendszer ad, így a felhasználónak ezzel nem kell foglalkoznia a folyamatos sorszámozással, nem áll fenn a veszélye a kihagyásnak.

Ha netalán még a kézi számlázás híve, próbálja ki online számlázó programunkat, kérje vállalatirányítási rendszerünk ingyenes demóverzióját elérhetőségeinken! Ismerje meg az OVIP további moduljait is, köztük a raktárkezelő programot, bolti modult, vagy kiadáskezelőt!

 

Vissza

Nézze meg csomagjainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!