OVIP Jó tudni – Mindent a szállítólevélről

Mire jó a szállítólevél?

Ha rendszeresen használ raktárkezelő programot és számlázót, biztosan találkozott már szállítólevél készítéssel. Habár a szállítólevél külalakban megszólalásig hasonlít a számlához, mégsem vonatkoznak rá a számlázásnál alkalmazott szabályok. Hogy pontosan milyen tartalmai elemei vannak, mikor és hogyan kell szállítólevelet kiállítani, megmutatjuk cikkünkben!

Mi is igazából a szállítólevél?

A szállítólevél egy olyan bizonylat, ami a termékek helyváltoztatását, illetve a megrendelés teljesítését igazolja, melyet a szállító akkor állít ki, ha egy vagy több terméket a raktárból egy másik helyre (pl. partnerhez, másik telephelyre, stb.) szállít.

Mi legyen a szállítólevélen?

A szállítólevél formátuma alapvetően teljesen kötetlen, azonban egy áttekinthető szállítólevél minimum a következő adatokat tartalmazza:

  • - az adott bizonylat azonosítószáma (pl. sorszám, bizonylatszám, stb.)
  • - szállítólevél bizonylatot kiállító adatai, a kiállításának dátuma
  • - a számla száma (ha a szállítólevél számla alapján készült)
  • - a szállított termék neve, egyéb adatai (pl. termékkód, cikkszám), mennyisége és annak egységei
  • - partner neve, címe (ahová a termékeket szállítani kell)
  • - kiállító, átvevő aláírása

A termékek árának szerepeltetése opcionális, ha nem szeretnénk, hogy esetleg illetéktelen személynek rálátása legyen, nem kell feltüntetni.

Mikor kell kiállítani szállítólevelet?

A szállítólevél kiállításának akkor van jelentősége, ha úgy mozgatunk árut "A" pontból "B" pontba, hogy az áruk mozgását semmilyen más típusú bizonylat (pl. számla) nem igazolja. Ezt a mozgatást nevezzük az OVIP raktárkezelő programban Átadásnak, amely során szintén szállítólevelet kell készíteni. Tipikus példa lehet a szállítólevél kiállításra, ha egy cég úgy szállít terméket a partnernek, hogy arról majd csak később készül számla (pl. az átvétel során). Abban az esetben, viszont ha a vásárlásról készült számla, akkor a kiszállítást követően már nincs szükség külön szállítólevél kiállítására azonos tartalommal: ha terméket vásárolunk, arról rögtön számlát kapunk, emellett nincs értelme egy azonos tartalmú szállítólevélnek is.

Készítsen egyszerűen, automatizált funkciókkal szállítólevelet OVIP vállalatirányítási rendszerünk raktárkezelő programjának és számlázójának segítségével! Pontos és gyors kiállítás, azonnali raktárkészlet frissítés, hogy Ön mindig naprakész és hatékony legyen munkájában! Ismerje meg raktárkezelő programunk és számlázónk további funkcióit is, és kérje ingyenes demóverziónkat elérhetőségeinken!

Vissza

Nézze meg csomagjainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!