Árubeszerzés időszaki fogyás alapján, avagy optimalizáljuk árukészletünket az ünnepi időszakra az OVIP-pal!

Ünnepbiztos árukészlet a beszerzés generátor időszaki fogyás funkciójával

Hamarosan elindul az ünnepi készülődés, ajándék vásárlás időszaka, amely a kereskedelmi vállalkozások legnagyobb forgalmú időszaka, így minél hamarabb érdemes elkezdeni az árukészlet beszerzését, hogy egy "ünnepbiztos" árukészlettel rendelkezzünk és véletlenül se fordulhasson elő, hogy ebben a fellendülő időszakban árukészlet hiányban szenvedjünk. 

De mégis hogyan tudjuk pontosan, hogy mennyi terméket kellene beszereznünk ahhoz, hogy ne szenvedjünk áruhiánytól ebben a virágzó időszakban, de mégse rendeljünk be indokolatlanul sok árut, ami utána jóideig a nyakunkon marad? Ebben tud segíteni az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Beszerzés moduljának beszerzés generátora, azon belül is az időszaki fogyás beállítási lehetőség.

 

Mielőtt azonban belevágnánk a részletekbe, ismerjük meg OVIP Vállalatirányítási Rendszer Beszerzés moduljában található beszerzés generátornak az alap koncepcióját!

Az OVIP Vállalatirányítási rendszer elsődleges célja mindig az volt, hogy egy olyan teljeskörű ügyviteli rendszert adjunk a partnereink kezébe, amellyel jelentősen leegyszerűsíthetik a mindennapi munkafolyamataikat. Ezzel a céllal hoztuk létre az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Beszerzés moduljának beszerzés generátorát, melynek lényege, hogy a program a különböző szűrési feltételek beállításával ajánl a termékekre vonatkozóan beszerzendő mennyiséget. Így tehát a partnereinknek elegendő csak a beszerzésnél kívánt szempontokat beállítaniuk és a program már meg is mondja, hogy az elvárások alapján milyen mennyiségben kell indítani a termék beszerzést. 

 

Milyen szempontokat állíthatunk be a beszerzés generátorban? 

A beszerzés generátor a beszállítót, a termék időszaki fogyását, a termék optimális / minimális / nulla készlethez viszonyítását, a beállított raktár szabadkészletét és termékek gyártását képes figyelembe venni a beszerzendő mennyiség ajánlásakor. 

 

Nézzük is meg ezeket egyesével, hogyan működnek!

1. Beszállító: A beszerzés generátorban amennyiben kiválasztunk egy beszállítót, úgy a találati lista csak az adott beszállítóhoz tartozó termékeket listázza és csak ezekre vonatkozóan ajánl beszerzendő mennyiséget. Hogy melyik termék melyik beszállítóhoz tartozik, azt az OVP kétféleképpen határozza meg: az egyik lehetőség, hogyha a termék adatlapján megadjuk a termék alapértelmezett beszállítóját, s ekkor a rendszer azonnal "tudni fogja", hogy melyik beszállító a termék beszállítója. Ha nem rögíztettünk a termék adatlapon beszállítót, akkor a rendszer mindig a terméket utoljára beszállító partnerhez köti a terméket. 

2. Viszonyítás: A beszerzés generátornak mindig tudnia kell, hogy milyen készlethez viszonyítottan ajánljon beszerzendő mennyiséget, következésképpen a viszonyítás beállítása mindig elengedhetetlen! Az OVIP beszerzés generátorában jelenleg három féle viszonyítást állíthatunk be, melyek a következők: 

 

  • optimális készlethez viszonyítás: A rendszer a termékek adatlapján beállított optimális készletmennyiséget hasonlítja össze a termék beszerzés alatt álló mennyiséggel növelt szabadkészletével. Tehát a számítási képlet a következőképpen néz ki: szabadkészet + beszerzés alatt álló mennyiség. Ezt hasonlítja össze az OVIP a termék optimális készletével. Ha a kalkulált mennyiség kevesebb, mint a termék adatlapon beállított optimális készlet, akkor a rendszer az optimális készlet elérésének mértékéig ajánl beszerzendő mennyiséget.

 

  • minimális készlethez viszonyítás: A rendszer a termékek adatlapján beállított minimális készletmennyiséget hasonlítja össze a termék beszerzés alatt álló mennyiséggel növelt szabadkészletével. Tehát a számítási képlet a következőképpen néz ki: szabadkészet + beszerzés alatt álló mennyiség - ezt hasonlítja össze az OVIP a termék minimális  készletével. Ha a kalkulált mennyiség kevesebb, mint a termék adatlapon beállított minimális készlet, akkor a rendszer a minimális készlet elérésének mértékéig ajánl beszerzendő mennyiséget.

 

  • nulla készlethez viszonyítás: Amennyiben a termék szabad készlete negatív és a nullához viszonyítást állítjuk be, akkor a rendszer azokat a termékeket listázza, melyek negatív szabadkészletűek és a 0 készlet eléréséhez ajánl beszerzendő mennyiséget. Természetesen a beszerzés alatt lévő mennyiséget itt is figyeli az OVIP és figyelrembe veszi a beszerzendő mennyiség ajánlásakor. 

 

3. Raktár: A raktár szűrő beállításával a generátor csak az adott raktárnak a szabadkészletét veszi figyelembe és a viszonytást is csak ennek a raktárnak a szabadkészletével vizsgálja. Amennyiben nem állítunk be raktárat, úgy az OVIP az összes raktár összesített szabadkészletét hasonlítja össze a viszonyításban beállított készlettel.

4. Gyártást vegye figyelembe: A gyártott termékek esetében az alkatrészeket vizsgálja meg. A program megnézi, hogy mennyi legyártható a gyártott termékből. Ha nincs meg a minimum / optimális / nulla mennyiség, akkor megszámolja, hogy mennyi alkatrészt kell még beszerezni ahhoz, hogy meglegyen a beállított viszonyítás mennyiség. 

 

Időszaki fogyás alapú beszerzés az forgalmas időszakok csodafegyvere! 

Amennyiben szezonális termékeket értékesítünk, vagy tudjuk, hogy olyan időszak előtt állunk, amikor a termékeink után várhatóan sokkal nagyobb lesz a kereslet, akkor az időszaki fogyás beállításával egy korábbi forgalmasabb időszak fogyasztása alapján is kiszámíttathatjuk az ajánlott beszerzendő mennyiséget. Ha megadjuk az időszaki fogyás kezdő és záró dátumát, akkor a két dátum közötti fogyást is figyelembe veszi a program. Azaz úgy kalkulál, hogy ez a mennyiség rendelkezésre álljon a minimális- vagy optimális készleten felül és ezzel a megnövelt mennyiséggel fogja ajánlani a beszerzendő mennyiséget. 

Egészen pontosan, amikor a beszerzés generátorban beállítunk egy beszállítót, a minimum készlethez / optimális készlethez / nullához viszonyítást és az időszaki fogyást, akkor az OVIP az alábbi képlet szerint számolja ki a beszerzendő mennyiséget:

raktáron lévő rendes készlet - vevői rendelés + beszerzés alatt lévő mennyiség - időszaki fogyás mennyiség.

rövidebben: szabad készlet + beszerzés alatt lévő mennyiég - időszaki fogyás mennyiség

Az így kapott értéket viszonyítja az OVIP a minimum / optimális / nulla készlethez. Amennyiben a termék szabadkészlete a fenti számítás alapján nagyobb, mint a termék minimum / optimális vagy nulla készlete, akkor a termék nem kerül bele a beszerzésbe. 
 

Az időszaki fogyás vizsgálatával akár a tavalyi karácsonyi időszakra is szűrhetünk és a tavalyi karácsonyi időszak többlet fogyása alapján fog az OVIP egy beszerzendő mennyiséget ajánlani, hogy idén is a gond nélkül szolgálhassuk ki a vásárlóinkat, ne okozzon kellemetlen helyzetet az árukészlet hiánya. 

 

Ön is szeretné kényelmesebbé tenni az árubeszerzéshez kötődő folyamatait? 

Keressen minket elérhetőségeink egyikén és kérje ingyenes teszt fiókját még ma! 

 

További jó munkát kíván az OVIP csapata!

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!