Vonalkódos raktárkezelő program (vonalkód, raktárkezelő program, készletnyilvántartás)

Vonalkódos raktározás - kapcsolj nagyobb sebességre

A vonalkódról mindenkinek az jut az eszébe, hogy egy boltban az alapján tudja a pénztáros leolvasni a terméket.

Azonban a vonalkód nem csak az eladás folyamatában tud segíteni, hanem a raktári folyamatok teljes spektrumán.

A következő cikkben megvizsgáljuk, hogy egy vállalatirányítási rendszerben milyen pontokon és milyen módokon tudja gyorsabbá és pontosabbá tenni a vonalkódos raktározás bármelyik cég működését.

 

Hogyan gyorsít és pontosít a vonalkódos raktározás

A raktárban minden termék mozgatásnál azonosítani kell az adott terméket.

Általában ez az azonosítás név, vagy cikkszám alapján történik, ami sokszor lehet akár gyors is.

Ahogy viszont sok termékünk van, vagy sok a hasonló nevű termék, egyből elkezdődik a keresgélés, vagy éppen a mellékattintás. Ezzel szemben a termék vonalkódjára kattintva azonnal és teljes pontossággal megtalálja a raktárkezelő program az adott terméket.

 

Milyen folyamatoknál érdemes használni a vonalkódot

 •  
 • Áru bevételezése: fontos, hogy a beérkezett áru mindig le legyen ellenőrizve, hogy pontosan annyi érkezett, mint amennyit rendeltünk beszállítónktól. Az OVIP Vállalatirányítási Rendszerben egy külön funkció gomb áll rendelkezésre, ahol csak le kell olvasni az áru vonalkódját és meg kell adni a darabszámot. 
 •  
 • Áru mozgatása: ha raktárak között szeretnénk mozgatni az árut, megint csak meg kell adnunk a raktárkezelő programnak, hogy miből és mennyit viszünk át a másik raktárba. Ebben az esetben is elegendő csak leolvasni a vonalkódot és a darabszámot megadni.
 •  
 • Komissiózás: a komissiózás nem jelent mást, mint egy rendelésenek az összekészítését. A komissiózás folyamatában fontos a pontosság, hiszen a mellé nyúlunk a terméknek, akkor abból egy macerás és kellemetlen következmény alakul ki felesleges szállítási díjat fizetve és az ügyfél elégedetlenséget begyűjtve. Ha a komissiózás folyamatában vonalkód olvasóval szedjük össze a terméket, akkor pl. az OVIP egyből meg is állít és jelez, hogy nem jó terméket emeltél le a polcról
 •  
 • Bolti eladás: és megérkeztünk a jól ismert, mindenhol látott vonalkód használathoz, a kasszánál lévő csipogtatáshoz. Nem kell ecsetelni, hogy ezen a ponton mennyire fontos a vonalkód használata. Képzeljük csak el, ahogyan a pénztárosok próbálják keresgélni a vállalatirányítási rendszerben a termékeket. Valószínűleg hosszú sorok és mérges vásárlókat szülne a szürreális szituáció.

 

Milyen eszközökkel lehet a vonalkódos raktározást folytatni

Képzeljük el a vonalkód olvasót, mint egy billentyűzetet, ami a vonalak vastagsága alapján "üti be" a számokat. A vonalkód olvasó nagyon egyszerű szerkezet, aminél inkább a praktikum és a pontosság a fő szempont.

Mivel rengeteg féle eszköz képes vonalkódot olvasni, összegyűjtöttük a legfontosabbakat.

Vonalkód olvasó típusok:

 •  
 • Vezetékes kézi vonalkód olvasó: talán a legelterjettebb vonalkód olvasó. Előnye, hogy soha nem fog lemerülni, hátránya viszont, hogy helyhez kötött, és csak olyan messze tudsz vele vonalkódot olvasni, amekkora a zsinór hossza.
 •  
 • Vezeték nélküli kézi vonalkód olvasó: szinte ugyanúgy néz ki, mint a vezetékes testvére, de itt már adott a szabadság hiszen az eszközbe épített bluetooth-tól függően jóval messzebb tudsz vonalkódot olvasni, mint a vezetékes testvérével. Hátránya, hogy akkumulátoros, így tölteni kell, de erre általában van egy kényelmes töltőállomás, ahova csak le kell rakni az eszközt, és amíg nem használod, feltölti magát
 •  
 • Gyűrű szkenner: a raktárosok álma, hiszen maximális kézszabadságot ad. Az ilyen típusú leolvasóval mind a két kéz használható, így például a komissiózás folyamatában jóval nagyobb előnyt ad a kézi vonalkód olvasókhoz képest.
 •  
 • Pultba épített vonalkód olvasó: a raktárosok ezzel a típusú vonalkód olvasóval nem tudnak mit kezdeni, hiszen ez csak a pénztárnál lehet hasznos. Stabil és nagyon gyorsan olvas, ellenben ennek mozgatásához több erős ember erejére volna szükség.

 

A jövő megérkezett, olvass vonalkódot mobil készülékkel!

Kevesen tudják, de ma már olyan szuper kamerával rendelkeznek a mobiltelefonok és a tabletek, hogy tökéletesen alkalmasak lehetnek vonalkód olvasásra is.

A sebesség és a pontosság oldaláról közel olyan jók, mint az erre dedikált eszközök, viszont hatalmas előnyük, hogy bármikor kéznél vannak és nincs fizikai távolság.

Hol és hogyan működik:

Az első és legfontosabb, hogy csak felhő alapú vállalatirányítási rendszereknél lehet a mobil készüléknek ezt az előnyét kihasználni, hiszen csak meg kell nyitni a böngészőt és már lehet is a programot használni.

A mobil készülék sokszor alapból tartalmaz olyan programot, ami beolvassa a vonalkódot és a QR kódot, azonban ez még nem elegendő.

Egyszerűen csak fel kell telepíteni egy olyan billentyűzetet az eszközre, amiben van vonalkód olvasó funkció. Ilyen programot bőven lehet találni, mind Androidra, mind pedig IOS-re.

A leltározásnál hatalmas segítséget tud adni, hiszen egyszerre többen is tudják a készletet ellenőrizni úgy, hogy nem kell több százezer forintot elkölteni vonalkód olvasókra, hiszen okostelefonja, már szinte mindenki zsebében lapul minimum egy.

 

Ha szeretnéd megtapasztalni, hogy a vonalkódos raktárkezeléssel milyen gyorssá és pontossá tudna válni céged, nyugodtan jelezd nekünk kíváncsiságodat és az OVIP Vállalatirányítási rendszer teszt felületén akár azonnal ki is próbálhatod azokat.

Ismerd meg raktárkezelő programunk további hasznos funkcióit is, sőt mi több, próbáld ki komplett vállalatirányítási rendszerünket! Az ingyenes demó verzióért keress minket elérhetőségeinken!

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!