OVIP Raktárkezelő Számlázó Program devizás bevételezés árfolyama

Milyen árfolyammal számoljunk a devizás bevételezés során?

Abban az esetben, ha devizás bevételezés történik, és a számla nem a bevételezés napján kerül kiállításra vagy kifizetésre, akkor nagy valószínűséggel a bevételezéskori árfolyam és a számla kifizetésének időpontjában érvényes árfolyam el fog térni. Cikkünkből megtudhatja, hogy ebben az esetben milyen árfolyammal kell számolni, és mit kell tenni az árfolyam különbözettel, valamint azt is, hogy mindez hogyan kezelhető az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Raktárkezelő Programjával!

 

Nézzük végig a gazdasági eseményeket egy konkrét példán keresztül!

A hónap 1. napján érkezik egy áruszámla, amelyen az árak euróban vannak megadva, és a számla átutalásos fizetési módú, és a fizetési határidő a hónap 30. napja.

 

Az áru bekerülés értékét a bevételezés napján érvényes árfolyammal kell meghatározni!

Tegyük fel, hogy a hónap 1-én, amikor az áru megérkezik, az árfolyam 390 Ft / 1 euró. Ha például az áruszámlán van egy termék, amelynek az ára 10 euró, akkor azt a terméket 3900 forintos beszerzési áron kell bevételezni. Az OVIP raktárkezelő programja is így működik, és a haszonkulcs számításokhoz is ezt a beszerzési árat használja a program.

 

A számla kifizetés napján azonban már más az árfolyam, ezzel mit kell tenni?

Az szinte biztos, hogy a hónap 30. napján, amikor a számla pénzügyi teljesítése, azaz a kifizetése megtörténik, akkor már más lesz az árfolyam, mint a bevételezés napján. Ez azonban nem érinti a termékek beszerzési árát, ugyanis az árfolyam különbözetet árfolyam nyereségként vagy árfolyam veszteségként kell nyilvántartani. Vagyis, az előző példánál maradva, ha a hónap 30. napján az árfolyam 400 Ft / 1 euró, akkor az adott 10 eurós árú terméknél 100 Ft árfolyam veszteség keletkezik, de a termék eredeti beszerzési ára továbbra is 3900 Ft.

 

Miért nem lehet utólag átárazni a termékeket?

FIFO alapú készletkezelés esetén ez gyakorlatilag lehetetlen lenne, ugyanis a hónap 1-én bevételezett termékekből valószínűleg már sok el is lett adva, és így egy utólagos ármódosítás esetén minden érintett értékesítésnél újra kellene számolni a haszonkulcsokat. Ez amellett, hogy nagyon összetett folyamat lenne, még az utólagos adatmódosítás kockázatát is magában hordozza. A FIFO elvről további részleteket ebben a cikkünkben olvashatnak!

 

De mi történik akkor, ha egy olyan termék beszerzési árát szeretnénk módosítani, amelyből még nem volt eladás?

Ebben az esetben ennek semmi elvi akadálya nincs. Az OVIP raktárkezelő programjában ezeknél a termékeknél minden további nélkül módosítható a bevételezéskori beszerzési ár.

 

Mi tudok tenni akkor, ha az árfolyam ingadozások miatt folyamatosan újra kell árazni a termékeket?

Az OVIP raktárkezelő programjában sok lehetőség van a termékek újraárazására. A termékeket lehet természetesen egyenként is árazni, de több olyan funkció is van, amelyekkel tömeges ármódosítás elvégezhető, vagyis sok termék átárazható egyszerre. Ez történhet akár excel fájl alapján is, ami korlátlan szabadságot ad a felhasználónak az árazáshoz! A termékekkel elvégezhető tömeges műveletekről továébbi részleteket ebben a cikkünkben találnak!

 

Felkeltettük érdeklődését az OVIP Vállalatirányítási Rendszer Raktárkezelő Programja iránt? Ismerje meg mindenféle kötöttség nélkül!

Az OVIP Vállalatirányítási Rendszer egy olyan összetett rendszer, amely a Raktárkezelő, a Számlázó és a Bolti értékesítési programokon kívül számos más hasznos modult is tartalmaz, mint például a Rendelésfeldolgozó, a Munkanyilvántartó, vagy éppen a Kiadáskezelő Programok, amelyek egymással szoros kapcsolatban állnak. Így az OVIP Rendszert használhatják kis- és nagykereskedők, webshop üzemeltetők, de akár a különféle szolgáltatások végző vállalkozások is sikeresen tudják használni az OVIP Rendszert, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel a saját működési folyamataikat!

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, nyugodtan igényeljen ingyenesen igénybe vehető tesztfelületet, és minden kötöttség és kockázat nélkül próbálja ki a programunkat!

Kapcsolati oldalra ezen a linken egyszerűen át tud lépni.

A továbbiakban is jó munkát kívánunk minden Kedves Látogató részére!

Vissza

Nézze meg csomagajánlatainkat vagy kérje ingyenes tájékoztatónkat!

Tetszik az OVIP? Kérje egyből ingyenes próbaverziónkat!

Áraink Kapcsolat Kipróbálom!